Šta znamo o poljskoj drvnoj industriji?

Poljska drvna industrija je jedna od najvažnijih grana poljske privrede, koja zapošljava oko 400.000 ljudi i ostvaruje godišnji prihod od oko 25 milijardi eura. Poljska je bogata šumskim resursima, koji pokrivaju oko 30 posto njene teritorije, od čega je 95 posto državno vlasništvo. Poljska je takođe jedan od najvećih proizvođača i izvoznika drveta i drvenih proizvoda u Evropi, posebno nameštaja, parketa, vrata, prozora i paleta.

SAVE THE DATE All4Wood Warshav 2024: Sajam drvne industrije, mašina  i opreme, u Varšavi 14-16. maja 2024,

Ovo su glavni sektori i podgrupe poljske drvne industrije:

  • Proizvodnja nameštaja: obuhvata fabrike nameštaja za dom, kancelariju, hotele, škole, bolnice i druge namene. Ovaj sektor proizvodi različite vrste nameštaja, kao što su stolovi, stolice, kreveti, ormari, sofe, kuhinje i drugo.
  • Proizvodnja parketa: obuhvata fabrike parketa, laminata, vinila i drugih podnih obloga. Ovaj sektor proizvodi različite vrste parketa, kao što su masivni, dvoslojni, troslojni, gotovi, lakirani, uljeni i drugo.
  • Proizvodnja vrata i prozora: obuhvata fabrike vrata i prozora od drveta, aluminijuma, PVC-a i drugih materijala. Ovaj sektor proizvodi različite vrste vrata i prozora, kao što su unutrašnja, spoljašnja, klizna, harmonika, balkonska, krovna i drugo.
  • Proizvodnja paleta: obuhvata fabrike paleta, sanduka, gajbica i drugih ambalažnih proizvoda od drveta. Ovaj sektor proizvodi različite vrste paleta, kao što su EPAL, EUR, CP, DHP i drugo.

Poljska drvna industrija ima veliki potencijal za razvoj i rast, zahvaljujući visokom kvalitetu proizvoda, konkurentnim cenama, inovativnim rešenjima, modernoj tehnologiji, kvalifikovanoj radnoj snazi i povoljnom geografskom položaju. Poljska drvna industrija takođe ima veliki uticaj na očuvanje životne sredine, jer promoviše održivo korišćenje šumskih resursa, reciklažu drveta, upotrebu obnovljivih izvora energije i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Izvor: https://pigpd.pl/

Prema rezultatima istraživanja, najveći izvoznici mašina za obradu drveta u Poljsku su Nemačka, Italija, Kina, Austrija i Češka. Ove zemlje su zajedno činile oko 80 posto ukupnog uvoza mašina za obradu drveta u Poljsku u 2020. godini.  Nemačka je bila najveći pojedinačni izvoznik, sa udelom od 36 posto, dok je Italija bila druga sa 18 posto1. Kina je bila treća sa 11 posto, a Austrija i Češka su bile četvrta i peta sa po 7 posto.

Mašine za obradu drveta su deo šire kategorije mašina za obradu materijala, koja uključuje i mašine za obradu metala, plastike, kamena i drugih materijala. Poljska je u 2020. godini uvezla mašine za obradu materijala u vrednosti od 2,6 milijardi eura, što je za 8,5 posto manje nego u 2019. g. Međutim, Poljska je takođe izvezla mašine za obradu materijala u vrednosti od 2,4 milijarde eura, što je za 4,3 posto više nego u 2019. g. To znači da je Poljska imala deficit u trgovini mašinama za obradu materijala od samo 200 miliona eura, što je znatno manje nego u prethodnim godinama.

Poljska je jedna od najvećih proizvođača i izvoznika drveta i drvenih proizvoda u Evropi, posebno nameštaja, parketa, vrata, prozora i paleta. Poljska drvna industrija ima veliki potencijal za razvoj i rast, zahvaljujući visokom kvalitetu proizvoda, konkurentnim cenama, inovativnim rešenjima, modernoj tehnologiji, kvalifikovanoj radnoj snazi i povoljnom geografskom položaju.

Zato je Poljska zainteresovana za uvoz kvalitetnih i efikasnih mašina za obradu drveta, koje bi joj omogućile da poboljša svoju proizvodnju i konkurentnost na međunarodnom tržištu.

Ostavi komentar